U bevindt zich op pagina: Vloerverwarming >> hoofdverwarming

Vloerverwarming als hoofdverwarming

De vloerverwarming is een alleenstaand systeem. De hart tot hart afstand van de slang bedraagt 12,5 tot 15 cm, met maximaal 70 meter slang per groep, daardoor is de groep niet groter dan 10m2. Dit leidt tot een goede warmteverdeling (geen koude plekken) en een snel reagerend systeem.

Wij adviseren altijd hoofdverwarming, dat verzekert u van een comfortabel en energiezuinig systeem.

Hoofdverwarming geeft meer comfort dan bijverwarming, want door de kleinere groepen is de reactietijd korter en wordt de vloer warmer. Bijverwarming haalt slechts de kou van de vloer, de vloer wordt niet echt warm.

Bovendien leidt hoofdverwarming tot lagere stookkosten en bijverwarming niet. Omdat radiatoren een ruimte sneller verwarmen dan vloerverwarming, zouden, in geval van bijverwarming, de radiatoren deels dicht moeten om de kou van de vloer te krijgen. Dat houdt in dat er extra lang gestookt moet worden.

U kunt van hoofdverwarming wel bijverwarming maken, door er iets naast te nemen (bijv radiator, open haard). Van bijverwarming hoofdverwarming maken kan niet.

Wees bij het berekenen van de groepen niet te zuinig. Bedenk dat er op sommige plaatsen, zoals onder een keukenblok, geen slang gelegd kan worden, maar de gehele ruimte wel verwarmd moet worden. Indien er sprake is van een "koudefront" (grote glaspui, e.d.) dient de slang met geringere tussenafstand te worden gelegd.

Liever 1 groep meer en een in aanschaf iets duurder systeem, dan jarenlang een hogere energierekening.